Siste nytt

OoH-nytt november-desember 2021


Denne måneden har vært preget av arbeidet med å bli godkjent for undervisning igjen, etter at myndighetene stengte skolen 15.oktober. Takket være noen større enkeltgaver fra privatpersoner og første utbetaling fra Y’sMen, er de fire første klasserommene nå snart ferdige. Denne første utbetalingen fra Y’sMen dekket utgiftene til dører og vinduer i tre av rommene. Nå står en ny latrine for tur, før vi igjen kan søke om å bli godkjent som Education center. Vi håper og tror at vi kan åpne for undervisning igjen i januar 2022.

Selv om skolen for tiden er stengt for undervisning, har vi likevel fått lov til å dele ut mat til elevene. Dette betyr mye for dem som har svært begrenset tilgang til mat hjemme.


Her i Norge har november vært en svært inntektsrik måned. Som tidligere skrevet, fikk vi noen betydelige summer fra privatpersoner, noe som gjorde det mulig å ferdigstille de første klasserommene. Vi har også oppfordret folk, via Facebook, om å Vippse oss, noe mange har benyttet seg av.

Vi har også fått Vettre skole i Asker med på laget. De ønsker å ha Oasis of Hope-skolen som sin fadderskole i en tid fremover, noe vi er svært takknemlige for. Hvert år arrangerer de julemarked på skolen, og vi er så heldige å få overskuddet fra dette markedet. I år blir riktignok dette arrangementet noe nedtonet grunnet Koronapandemien, men vi ser likevel frem til å samarbeide med dem i årene fremover.

OoH-nytt september-oktober 2021


September ble en måned med flere positive hendelser. Vi fikk anskaffet solcellepanel til klasserommet som 8.trinn bruker. Dette betyr at de kan jobbe med forberedelser til sin avgangseksamen både tidlig på morgenen og seint på kvelden etter mørkets frembrudd.

Et brudepar ønsker at bryllupsgaven deres skulle være støtte til oss, noe vi er svært takknemlige for. Fra dem fikk vi et betydelig beløp. Vi fikk også et offer i Heggedal kirke i september og fra Østenstad kirke i oktober.

I oktober måned har vi møtt en del motgang. Først ble vi, av ukjent årsak, utestengt fra Facebook. Vi har klaget på denne avgjørelsen, men vet ikke om eller når vi blir godkjent igjen. Dette er uholdbart for oss, siden dette er den kanalen vi bruker for å kommunisere med våre givere. Vi vurderer å opprette en ny Facebookside før jul, siden dette er en periode av året da vi bør ha mulighet til å arrangere innsamlingsaksjoner.

Fra Kenya kom beskjeden om at skolen vår ble stengt med umiddelbar virkning fra 15. oktober. Kenyanske myndigheter mener at lokalene våre ikke er egnet for undervisning, siden de ikke er ferdige innvendig. De stoppet også søknadsprosessen vi har hatt for å søke om endelig å få bli «Education Centre». Heldigvis har vi et kenyansk styre som tar tak i situasjonen. De er i samtaler med lokale utdanningsmyndigheter for å finne en løsning på denne utfordringen. Selv om dette er dramatisk for både elever og lærere, vet vi at styret håndterer dette på en klok måte og stoler på at de nok en gang finner gode løsninger.

OoH-nytt juli-august 2021


I Kenya går skolehverdagen sin gang. Her følger skoleåret kalenderåret. Etter ni måneder med Covidstengte skoler i 2020, har myndighetene lagt opp at de skal komme på track igjen i løpet av 2022. Dette betyr at skoleperiodene er intense og feriene kortere. 26. juli startet de derfor opp et nytt skoleår, det som skulle startet i januar 2021. Dette avsluttes i mars 2022.

Graduation har det ikke blitt noe av hittil i år. Dette gir ikke myndighetene tillatelse til pga smittesituasjonen. Likevel avholder en del skoler er nedskalert Graduation for sine elever. Vi får se hva det blir til med vår skole.

Vi kan også glede oss over at våre 8.klassinger har hatt «prøveeksamen», og resultatene var svært gode. Av 20 skoler i området, kom Oasis of Hope-skolen på en 6.plass. Dette motiverer både elever, lærere og oss


I begynnelsen av august kom tidenes beste nyhet for oss: Søknaden vi hadde inne på midler fra Time of Fast, Y’s Men International sitt internasjonale hjelpeprogram, ble innvilget! Midlene vi får er øremerket dører og vinduer på den nye skolen. Vi er svært glade og takknemlige for denne fantastiske gaven!

OoH-nytt mai-juni 2021


Ikke før var andre etasje på plass, så flyttet noen av klassene over i det nye bygget. De koste seg med stor plass, men i juni fikk vi en urovekkende melding fra skolen. Mange av elevene hostet mye og følte seg syke. Det samme gjorde flere av lærerne. Medisinsk fagpersonell konkluderte med at dette var på grunn av alt støvet i de nye klasserommene. Det ligger mye fint pudderstøv på gulvene. Dette nytter det ikke å koste bort. Det vil bare frembringe mer støv. Lærerne heller nå på vann inne på gulvene, for å binde støvet, men dette fordamper etter kort tid. Dessuten må vannet kjøpes. Vi har pr i dag ikke råd til å gjøre klasserommene ferdig innvendig, så dette er en stor utfordring. Vi har søkt om støtte til kjøp av dører og vinduer, men svaret på denne søknaden foreligger ikke før i august. Likevel er både styret og lærerne i Kenya innstilt på at klasserommene må gjøres ferdig «step by step», og at vi ikke har økonomiske midler til å få ferdig klasserommene med det første.

I juni og juli er temperaturen på Mbita ned mot 15-20 grader. Spesielt er det kaldt om morgenen, og for at ikke elevene skal bli forkjølet av kald trekk, har de nå dekket til der vinduene skal være med bølgeblikkplater. Evnen til å være løsningsorientert er det ikke noe å si på!

I slutten av juni fikk vi enda en krevende nyhet. Den Indiske mutanten av Covid19 herjer i området. Vi har så langt vært skånet for smitte på Mbita. Nå er det igjen innført lockdown, portforbud etter klokka 19 og alle kjenner noen eller er i familie med noen som er smittet. Kapasiteten på sykehusene i de nærmeste byene er sprengt og folk er redde. Vi har likevel ikke hørt noe om at skolen er stengt foreløpig.

Og så en svært god nyhet til slutt. Endelig kan vi gjennomføre eksamen på vår egen skole! Dette har styret i Kenya jobba for lenge, og det betyr utrolig mye for både dem og oss.


Selv om utfordringene står i kø i Kenya, er det mye positivt som skjer her i Norge.

Onsdag 9.juni gikk Run for Food av stabelen. Det ble digitalt i år som i fjor, uten at det preget resultatet negativt. I overkant av kr. 9.000, - er absolutt et resultat vi er fornøyde med! Vi håper likevel at det kan bli fysisk oppmøte neste år.

Siste skoleuka hadde elever på 8.trinn på Hovedgården ungdomsskole planteauksjon. Dette var et kreativt og morsomt påfunn, som også brakte penger i kassa. Vi håper at elevene på Hovedgården kan få vist mer av sin entusiasme og kreativitet overfor fadderskolen sin neste skoleår, da uten Coronarestriksjoner.

OoH-nytt mars og april 2021

 

I mars og april har taket på skolen fått mye oppmerksomhet. Alt av vegger kom på plass i midten av mars. Regntida nærmet seg, og både styret i Kenya og lærerne var enige om at alt annet fikk vente. Det aller viktigste var å få på plass taket før regntida satte inn.

Men så kom den tredje smittebølgen med Korona og igjen ble Kenya satt i lockdown. Usikkerheten var stor. Ville vi klare å få taket på plass i tide? Det skulle vise seg at det ble svært vanskelig å få tak i byggematerialer, og spesielt bølgeblikkplater. Styret i Kenya ønsket seg grå plater, men dette var nesten umulig å få tak i. Leveringstiden var svært lang på denne fargen. De måtte isteden gå for mursteinsrøde. Den 13. april startet de konstrueringen av skoletaket. Kun fem dager senere fikk vi bilder som viste at taket allerede var på plass, fint og rødt! Vi er fantastisk lettet og takknemlige for at bygget nå er under tak!

Elevene har hatt skoleferie siden 20.mars. De vil starte opp igjen med tredje termin den 9.mai.

Her i Norge har vi hatt en stor facebook-aksjon, for å skaffe midler til takbygging. Hele 21.000, -Nkr. samlet vi inn, noe vi er svært takknemlige for. I tillegg fikk vi 2.400, -Nkr. fra en bursdagsinnsamling på Facebook.


OoH-nytt januar-februar 2021


Vi starter et nytt år med forventning og takknemlighet. Vi hadde flere Facebookaksjoner i desember, to i forbindelse med bursdager og to direkte til OoH. I tillegg solgte vi julekort også i år. Dette resulterte i hele 28.150, - Nkr.

Østenstad Sangeri hadde utekonsert før jul, og kollekten der, på kroner 5.425, - Nkr gikk til OoH også i år. I tillegg var det flere av våre faste givere som bidro med ekstra julegaver til oss, og med et offer fra Heggedal menighet, ble desember en inntektsgivende måned for oss.

Vi fikk også en dobbeltside i Heggedalsposten i januarnummeret, og er takknemlige for den markedsføringen dette gir.

Tidligere har vi skrevet at i Kenya ble støpning av etasjeskilleren på skolebygget ferdig i desember. I tillegg fikk de midler til å fortsette med veggene i andre etasje, og dette ble de også ferdige med før nyttår. Da er det bare taket som gjenstår, og vi er både takknemlige og begeistret over den jobben arbeiderne har gjort.

Mandag 4.januar ble en stor dag på skolen vår. Da åpnet skolen igjen, etter å ha vært Korona-stengt i ni og en halv måned. Både lærere og elever møtte opp, og gjensynet med skolen var hjertelig. Vi har tatt i bruk klasserommene i byggets første etasje, og dette er både elever og lærere svært fornøyde med. Rommene har verken dører eller vinduer ennå, men hva gjør vel det, så lenge de har både pulter og tavler. I og med at elevene nå ikke kan sitte så tett på pultene, pga sosial distanse, hadde vi ikke nok pulter til alle før skolestart. Styret sendte da bud på en lokal snekker, som snekra sammen nye pulter av restmaterialene fra skolebyggingen. Løsningsorientert, praktisk og noe vi er svært fornøyde med.

I februar har skoledagene gått sin gang, og vi får meldinger om fornøyde elever. Lærerne sliter noe med den sosiale distansen de er pålagt å følge. Det er også svært tørt i området nå, og vanntankene er tomme. Skolen får tilkjørt vann fra Victoriasjøen, men dette koster. Regntida nærmer seg, og vi håper at det kan gi fulle tanker igjen.