Siste nytt

OoH-nytt november-desember 2023

 

November har vært en begivenhetsrik måned både her i Norge og på skolen i Kenya. Det viktigste som skjedde på skolen var nok Graduation, og den kan du lese mer om i eget kapittel.

Etter Graduation, fikk eleven skoleferie. Alle skoler i Kenya har nå fri frem til januar. Når det ikke er elever på skolen, må tiden benyttes til praktisk arbeid med skolebygget, som ennå mangler noen småting. Denne gangen fikk vi overført nok penger til at de kunne støpe en såle inntil veggen rundt hele skolebygget. Dette er for at ikke regnvann skal trenge inn i muren ved regnskyll. Vi er glade for at dette nå er på plass. Det hever standarden ytterligere på bygget.

I Norge kan vi se tilbake på en vellykket Aksjonsdag på Hovedgården ungdomsskole. Nok en gang sto elever og lærere på for å samle inn penger til fadderskolen sin. De fikk inn nærmere 60.000,- kroner, noe vi er svært fornøyde med.

I begynnelsen av desember ble det arrangert julemarked på Vettre skole. De har også Oasis of Hope som sin fadderskole. Elevene lager ulike produkter som de selger til foresatte, og vi får overskuddet. Også her kom det inn nærmere 35.000,- kroner, og vi takker så mye for innsatsen.

Desember er vanligvis en god måned når det kommer til gaveinntekter. Så også i år. Vi takker for alle bidrag, små og store, og ønsker alle givere, bidragsytere og «well wishers» et godt nytt år.

Graduation 2023

 

Torsdag 2. november ble det arrangert Graduation på skolen vår. Dette er en fest der førskolebarna som skal begynne i 1. klasse blir feiret. Dette er virkelig årets store happening, og like viktig som jul, bursdag og 17.mai på en gang. I tillegg til førskolebarna og deres foresatte, er alle elevene med foresatte invitert. Lærerne og styret er selvsagt med og viktige personer fra styresmaktene er også representert. I år kom det spesielt mange, fordi det er mange på Mbita som har et forhold til Oasis of Hope-skolen. Vi gleder oss stort over dette! Ingenting er bedre enn at vi har et godt rykte og positiv omtale lokalt.

Denne gangen ble også spesiell siden det er første gang vi feirer Graduation med nytt skolebygg. Vi gleder oss stort over dette!

I tillegg til servering av mat og kake var det taler, hilsener og underholdning av elevene selv. Skolen har en Taekwondo-gruppe, som hadde oppvisning. Noen hadde danseoppvisning, og flere opptrådte med dikt. Rollespill med belysning av tema som hvordan forhindre «teenage pregnancy» og utfordringer knyttet til Aids sto også på programmet.

Vi har sett at flere av jentene liker å gå «på catwalken», som modeller. De tar på seg sine fineste klær hjemmefra, og svinser rundt og viser seg frem.😊Underholdene for alle.

På denne festen er også gaver et viktig element og hovedpersonene får selvsagt både gaver og diplom.

I år ble det også plantet et tre på skoletomta, til minne om denne dagen. En viktig og fin markering!

OoH-nytt september-oktober 2023

 

Det er med stor takknemlighet vi ser bilder av det nye, fine skolebygget vårt. Fremdeles gjenstår noe. Maling av vegger og støpt av såle rundt hele bygget, for å hindre at regnvann trekker inn i muren er det viktigste. Men vi kan glede oss over at klasserommene nå er i bruk og både elever og lærere gleder seg med oss.

2.november planlegges Graduation på skolen, og vi gleder oss stort til å få bilder fra denne dagen. Dette blir første Graduation i nytt bygg. En stor dag for alle!

Her i Norge har vi en flunkende ny brosjyre å vise frem. Den kan dere se her. Vi er svært fornøyde med resultatet og retter igjen en stor takk til Anne Cecilie i Hagen Design for flott jobb med brosjyren.

I november kan vi også se frem til den årlige Aksjonsdagen på Hovedgården, og i begynnelsen av desember får vi inntektene fra julemarkedet på Vettre skole. Vi ser frem til dette med forventning.

OoH-nytt juli-august 2023

 

Sommeren har gått uten de helt store nyhetene. I Norge har vi et stort press på oss for å skaffe flere faste givere, slik at vi kan overføre mer penger til mat. Dette viser seg å være svært vanskelig. Vi merker at også her i Norge har folk mindre å rutte med.


I Kenya går skoledagene sin gang. I løpet av august hadde elevene en tre ukers ferie. Vi håpet å få ferdigstilt skolen, og få på plass blant annet støpt svalgang rundt skolebygget, maling og opplegg til elektrisitet, men nok en gang må dette utsettes fordi vi ikke har de midlene som skal til. Kanskje kommer vi i mål i løpet av høsten?


I juli ble det organisert en aktivitetsdag/planleggingsdag for førskolelærere på skolen vår. Det kom rundt 40 lærere fra Mbita-området. De laget plakater og annet undervisningsmateriell til bruk i klasserommet. Det er flott å se at Oasis of Hope-skolen blir inkludert, og at våre lærere får være del av et større kollegium.


Noen dager i august fungerte skolen vår som overnattingssted i forbindelse med flere arrangement i området. Styret i Kenya er svær opptatt av at vi også skal hjelpe lokalsamfunnet på flere måter enn skole. Det var derfor fint å kunne bidra med dette. Kanskje kan vi, ved en senere anledning, leie ut til overnatting og få inntekter fra dette?


OoH-nytt mai-juni 2023

 

I mai fikk vi en dramatisk beskjed fra Kenya. Med de matvareprisene landet har, har vi egentlig ikke råd til å gi elevene to daglige måltider på skolen lenger. Dette er dramatisk, siden mat til elevene er noe av det viktigste vi bidrar med og for mange av elevene er denne maten det eneste de får å spise. Vi har mange gode givere, men likevel ikke nok inntekter til å holde tritt med matvareprisene i Kenya. Vi har fått meldinger fra skolen om at de fremdeles gir elevene de to måltidene, men at de handler mat «på krita» og har redusert porsjonene, noe de eldste elevene, naturlig nok, ikke er fornøyde med. Vår jobb fremover blir derfor å skaffe nye faste givere. Vi må ha forutsigbarhet i det vi driver med. Det er viktig!


Selv om vi nok en gang opplever motgang på skolen, er det også viktig å trekke frem det positive. Denne gangen er det ferdigstilling av de siste klasserommene og kontoravdelingen det gjelder. Gulv på de siste rommene klasserommene og kontorene og ikke minst glass i vinduene og dører i alle rom. Det blir veldig fint! Her legger arbeiderne ned en fantastisk innsats.


Den 7.juni arrangerte vi Run for Food igjen, med Kristin UJ i spissen. Vi benka oss til på badeplassen ved Semsvann, men oppmøtet der var labert. Likevel var det mange som bidro økonomisk og vi fikk inn godt over 15.000, - på dette arrangementet. Vi er strålene fornøyde med resultatet, men må vurdere om vi i det hele tatt skal ha noe fysisk arrangement med et så lavt oppmøte.


Vi har i juni jobbet litt ekstra med å få nye faste givere, og totalt har vi så langt fått syv som ønsker å bidra til prosjektet vårt. Dette er vi svært takknemlige for. Likevel må vi stå på for å skaffe flere. Vi må sikre oss at elevene fortsatt kan få mat på skolen.

OoH-nytt mars-april 2023

 

Det var med stor forventning vi besøkte skolen i slutten av mars. Se reisebrevet her.

Det ble en skikkelig «klype seg i armen»-opplevelse! Er dette virkelig vårt prosjekt? Tenk hva vi får være med på! Aktiviteten inne på skolen, med undervisning og mat fungerer svært godt og akkurat slik vi ønsker at det skal være. Samtidig fikk vi innblikk i store utfordringer, og det var primært tre ting lærerne og styret trakk frem; Skyhøye matvarepriser, som fører til mindre mat til elevene, elever som kommer til skolen uten å søke, og som dermed fyller opp allerede fulle klasser og en midlertidig driftsavtale, som gjør at vi må gjøre alt vi kan for at skolen skal ferdigstilles, også de fire siste klasserommene.

Vi ser tydelig at det meste vi har av utfordringer er knyttet til mangel på penger, så styret ble enige om å gi private lån til OoH, slik at de siste klasserommene kan ferdigstilles så raskt som mulig. Er vi heldige, får vi nok til glass i vinduene også.

I april ble vi også enige om å overføre kr.500,- mer til mat i måneden for å møte noe av prisøkningen på mat.


I flere år har Barkey gjort en uvurderlig jobb med OoH. Han er vår kontaktperson, og han følger opp skolens drift tett og besøker skolen nesten daglig. Vi har lenge tenkt at han burde få noe igjen for all innsatsen, men siden all styrevirksomhet i OoH skal være frivillig arbeid, kunne vi ikke gi han noen fordeler. Vi ble derfor svært begeistret da styreformannen i Knya selv brakte dette emnet på bane. Han og resten av styret hadde tenkt å tilby Barkey godtgjørelse for den fantastiske jobben han gjør. Siden han ikke har fast jobb, ville de tilby han dette, hvis vi var enige. Siden forslaget kom fra det kenyanske styret, syntes vi dette var enkelt å støtte. Endelig kan Barkey få litt igjen for det fantastiske jobben han gjør for OoH! 


Vi har fått gode støttespillere i Rotary Moss, og de ønsker å støtte oss både gjennom sin lokale klubb og gjennom et internasjonalt program. I april overførte de en god slump penger, som er øremerket nye pulter og skolebøker. Vi gleder oss til videre samarbeid.


OoH-nytt januar-februar 2023


Januar har vært en måned preget av forventning. Tenk at myndighetene endelig ga oss klarsignal for gjenåpning! Men vi kunne ikke slå oss til ro med dette. Etter besøket vårt ved skolen i november, fikk vi rede på at selv om vi kunne gjenåpne, så var det en del som måtte gjøres for at skolen skulle ha kapasitet til å ta imot alle elevene. Vi måtte få ferdig tre klasserom til, med gulv og siste finish på vegger og tak. I tillegg måtte rampen og trappa til andre etasje ferdigstilles. Alt dette måtte være ferdig til gjenåpningen. For å få dette på plass, måtte vi denne gangen ty til lån, men vi klarte det, og mandag 23.januar møtte 70 forventningsfulle elever opp på skolen sin. Lærerne var også selvsagt der for å ta imot dem. I løpet av første uka, steg antallet elever.

Regntida nærmer seg, og vi trenger å få på plass glass i vinduene, slik at det ikke regner inn i klasserommene. Med regntid følger det også gjørme, og vi håper også å kunne få støpt en såle langs husveggene for å lede vannet bort derfra og redusere søle rundt skolen. I tillegg vil vi prøve å få på plass dører og vinduer i de fire klasserommene som gjenstår. Alt dette håper vi å få på plass i neste skoleferie i slutten av april. Vi vet at styret vårt i Kenya gjør en formidabel jobb med å følge opp alt som skjer. De er også svært påpasselige med å følge alle krav og forventninger fra myndighetene, slik at vi ikke risikerer flere utfordringer enn vi allerede har hatt. Men Kenya fikk ny regjering sist høst, og en vet aldri hva dette kan medføre av krav og forskrifter, så her er det best å være på den sikre siden.